IN SFARSIT, "HARD FACTS"
Raportul CPI (Consummer Price Index) din SUA ne-a dat prima "dovada" reala din seria pe care o asteapta FED pentru a "certifica" oprirea ciclului de crestere a dobanzilor, si intrevederea inceputului ciclului de scadere a acestora -> "luminita de la capatul tunelului", cum s-ar spune.
- rezultatul posibil? un Bull Market bolnav s-ar putea transforma intr-un Bull Market sanatos. Mai e mult pana acolo, dar sa vedem ce anume s-a intamplat ieri...
- Core CPI (segmentul din raport la care se uita Rezerva Federala) a scazut, si asta pe baza serviciilor (si a sentimentului consumatorilor)
- trebuie mentionat ca serviciile sunt ultima componenta a inflatiei structurale actuale, in conditiile in care componenta de tip "oferta" (lanturi de aprovizionare, etc.) a iesit compet din schema
- practic, narativa FED din ultima perioada a fost "stim cu totii ce vrem sa vedem, stim cu totii ce credem ca vedem in acest moment, dar noi nu va putem spune ca am terminat cu ciclul de crestere a dobanzilor pana nu vedem date concrete (hard data) care sa indica ca inflatia incetineste STRUCTURAL".
- si acum avem o prima cofirmare, cu date concrete, ca structural inflatia incetineste
- bineinteles, avem si raportul pe vanzarile cu amanuntul astazi, care va completa/nuanta sentimentul pietei vis-a-vis de ceea ce am vazut ieri
... intrebarea care ramane acum: supraliciteaza piata in acest moment aceasta perspectiva pozitiva privind inflatia si politica monetara? pe termn scurt probabil ca da.
Dar semnalul pe care ni-l da economia americana este pozitiv oricum l-am privi, si 2024 incepe sa arate putin mai bine.
De asemenea, probabilitatea mare este ca sezonalitatea sa se respecte, si sa avem un sfarsit de an pozitiv (Christmass Rally).
Nu in ultimul rand, factorul geopolitic (exogen) nu isi spune cuvantul, si vedem cum piata "uita" rapid de conflictul din Orientul Mijlociu, ceea ce va spuneam insistent inca de cand a inceput acest conflict. Cu toata tragedia situatiei, piata face ce a facut intotdeauna in aceste situatii (daca ne uitam in istorie, chiar si dupa Pearl Harbor in 1941): soate repede din joc prima de risc geopolitic si "isi vede de dum" ca si cum razboiul nu ar exista (asta se vede si in pretul petrolului).
p.s. cele doua imagini atasate arata scaderea cu 10% a probabilitatilor de crestere a dobanzii in 13 Decembrie, si "apropierea" la luna Mai a expectativei pentru prima scadere de dobanda (ca rezultat direct al raportului CPI de ieri)