5 rate-cuts in 2024 ???

Decembrie 2, 2023 Investitii
 
Urmeaza luna decembrie si investitorii se intreaba daca piata va continua cu un raliu de Craciun, cum este si normal sa se intample, statistic vorbind...
Raspunsul (parerea mea) este "probabil ca da".
Dar hai sa disecam putin:
  • cei 7 magnicifi (Big Tech) s-au lansat (de aproximativ doua saptamani) intr-o campanie furibunda de buy-backs (isi cumpara propriile actiuni pe piata libera, pe bursa) -> rezultatul direct al acestui fenomen este ca piata creste fara ca participantii la activitatea bursiera (investitori, traderi, institutii de toate felurile, etc.) sa o cumpere (adik sa fie bullish)
  • algoritmii (si CTAs) vor amplifica trendul, pentru ca ei asta fac: aloca pe termen scurt in directia pietei
  • sentimentul se mentine pozitiv oricum..., piata anticipeaza prima scadere de dobanda in Martie (cu o probabilitate de 63% !!!) si inca 4 scaderi pana la sfarsitul anului 2024
  • acest sentiment pozitiv este intretinut si de FED (dar si de ECB in Europa) prin declaratiile pe care le fac (ca o mentiune aici: intrucat pe 13 Decembrie avem ultima sedinta FED de anul acesta, ei vor intra in "blackout", si nu vom mai avea nici un fel de declaratii in urmatoarele doua saptamani)

 

Deci vantul bate in directia Bullish, dar hai sa vedem ce e "in spatele cortinei":
  • in primul rand, prin anticiparea a 5 scaderi de dobanda in 2024, prima in Martie, cred ca piata "a luat-o putin pe aratura..." SAU, dn punct de vedere economic, se anticipeaza ceva foarte rau. ATENTIE !!!
  • este posibil ca piata sa anticipeze deranj mare in economie incepand cu Q1 2024, si sa anticipeze scaderea agresiva a dobanzilor ca raspuns al FED la o eventuala "aterizare dura" si nicidecum ca ajustare la o evolutie "benigna" a inflatiei !!!
  • am pus mai multe semnne de exclamatie ca sa subliniez importanta acestei idei

La cum arata tabloul general in acest moment, practic avem doua variante de lucru pentu 2024: 

  1. aterizare lina, inflatie in scadere, relaxare monetara => verde in bursa si roz in viata 🥰 
  2. aterizare dura, raspuns al FED prin politica monetara => ... (imaginati-va voi) 🤔

SAU...

⚠️ piata se inseala complet, si vom avea o singura scadere de dobanda sau deloc... => orice este posibil in evolutia pietei (posibil un an de genul lui 2023, dar usor mai negativ, deci evolutie laterala / usor crescatoare). Aici va conta daca tightening-ul (extractia de lichiditate) va continua in ritmul actual (de aprox 1 trilion de $ pe an)

 

Va urez weekend placut !

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol și găsesti utile acest tip de informații, te invităm să participi in comunitatea noastră:


Facebook: Gupul public "MoneySmart - inteligență financiară"

Facebook: Gupul privat "Trading & Investiții"

YouTube: Canalul "MoneySmart - inteligență financiară"

Telegram: Grup public "MoneySmart.ro"