OPEX: expirarea lunară a opțiunilor și efectele acesteia asupra S&P500

Ianuarie 16, 2024 Trading

 

 

Ne găsim în a treia săptămână din luna ianuarie, ceea ce marchează expirarea lunară a contractelor de opțiuni (OPEX), expirare care în mod normal creează dinamici mai agresive ale pieței (S&P500), și deși expirările lunare nu sunt atât de semnificative precum cele trimestriale, ianuarie este de obicei un caz special, o excepție.

 

Dar haideți să vedem mai întâi ce este OPEX-ul și ce efecte are asupra pieței de capital din Statele Unite.

 

În cea de-a treia zi de vineri ale fiecărei luni expiră contractele lunare de opțiuni pe o sumedenie de active, precum acțiuni individuale, ETF-uri, contracte futures și indici. Aceste expirări, datorită activităților de "hedging dinamic" pe care le realizează Market Maker-ii, generează o dinamică substanțială a pieței, și în special a indicelui S&P500.

 

Discuția aici este despre piata de opțiuni, în special despre importanța săptămânilor de expirare a contractelor principale de opțiuni (OPEX), care este foarte relevantă pentru înțelegerea dinamicilor pieței financiare pe termen scurt.

 

 1. Importanța Săptămânilor OPEX:
  • În timpul săptămânilor OPEX, se observă adesea o volatilitate crescută pe piață. Acest lucru se întâmplă deoarece traderii și instituțiile financiare încearcă să-și ajusteze sau să-și închidă pozițiile deschise în opțiuni înainte de expirare.
  • Market maker-ii, care sunt responsabili pentru furnizarea de lichiditate pe piață, joacă un rol crucial în aceste perioade. Ei își echilibrează portofoliile pentru a gestiona riscul asociat cu pozițiile mari deschise în opțiuni, ceea ce poate duce la mișcări semnificative de preț pe piață.
  • În cazul S&P 500, aceste ajustări pot avea un impact semnificativ asupra indicelui, deoarece multe dintre opțiunile tranzacționate sunt legate de acesta.
 2. Importanța Expirărilor Trimestriale:
  • Expirările trimestriale sunt adesea considerate mai importante decât cele lunare datorită volumului și valorii mai mari a contractelor care expiră. Aceste expirări sunt cunoscute sub numele de "Quadruple Witching", referindu-se la expirarea simultană a contractelor de opțiuni și futures pe indici și acțiuni.
  • În aceste perioade, lichiditatea și volatilitatea pot fi excepțional de mari, ceea ce influențează în mod semnificativ prețurile acțiunilor și indicilor.
 3. Importanța Expirării din luna Ianuarie:
  • Deși este o expirare lunara, expirarea din ianuarie este adesea considerată importantă deoarece marchează începutul unui nou an fiscal și de tranzacționare. Investitorii și managerii de fonduri pot ajusta portofoliile în funcție de performanța anului precedent și de previziunile pentru anul curent.
  • De asemenea, ianuarie poate include ajustări pentru strategiile de hedging și realocări de portofoliu bazate pe perspectivele economice și piața pentru noul an.

Această dinamică complexă între expirările de opțiuni, activitatea market maker-ilor și influența asupra indicilor mari, cum ar fi S&P 500, subliniază importanța înțelegerii modului în care instrumentele financiare derivate pot influența piețele de capital. Efectele nu sunt întotdeauna directe sau ușor de anticipat, dar recunoașterea perioadelor de expirare a opțiunilor poate oferi investitorilor și traderilor o perspectivă mai bună asupra potențialelor schimbări de preț și volatilitate pe piață.

 

Prin urmare, săptămânile OPEX și, în special, expirările trimestriale, sunt momente critice în piața de opțiuni datorită volumului mare de tranzacții și a expirărilor de contracte. Aceste perioade pot influența semnificativ prețurile acțiunilor și indicele S&P 500 prin activitatea intensificată a Market Maker-ilor și a traderilor.

Săptămânile OPEX sunt în general însoțite de volatilitate, iar modul cum este poziționată piața de opțiuni premergător acestor săptămâni determină dinamica pieței, mai ales în ultima parte a săptămânii (joi și vineri).

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol și găsesti utile acest tip de informații, te invităm să participi in comunitatea noastră:


Facebook: Gupul public "MoneySmart - inteligență financiară"

Facebook: Gupul privat "Trading & Investiții"

YouTube: Canalul "MoneySmart - inteligență financiară"

Telegram: Grup public "MoneySmart.ro"